Voor een helft Segway en een helft eenwieler, de AirWheel Q3 belooft een ‘revolutie’ in persoonlijke mobiliteit. We waren geïntrigeerd, want waarom zou je naar het werk lopen als je naar het werk kan staan? De AirWheel is een persoonlijk vervoer voertuig die gebruikt maakt van een gyroscoop en stabilisatiecontrole om ervoor te zorgen dat je rechtop blijft staan zonder dat je andere vormen van ondersteuning nodig hebt. Is het makkelijk? Nee zeker weten niet, maar daar zullen we hieronder verder op ingaan en ook zullen we alle andere belangrijke aspecten bespreken in onze AirWheel Q3 review.
Vergelijk prijzen nu bij
- Bol.com: bekijk aanbieding
AirWheel Q3 review:
Leren en rijden
Hoe snel je vol vertrouwen kan rijden met een AirWheel Q3 hangt in principe af van hoe snel je kan leren. Als je al op eerdere modellen hebt gereden of op vergelijkbare voertuigen dan zal het uiteraard een stuk makkelijker zijn. Wij vonden echter dat de Q3 het makkelijkst te rijden is van alle AirWheel modellen. Dit komt grotendeels door het feit dat dit model twee wielen heeft, wat extra balans biedt.
De meeste van onze testers konden na ongeveer 30 minuten met vertrouwen vooruit gaan en draaien. Achteruit is een ander verhaal en dat vergt veel training. Desalniettemin zullen er ook personen zijn die na een paar minuten al zonder hulp hun balans kunnen behouden.
Het belangrijkste bij het rijden van een AirWheel is om relaxt te blijven en simpel te beginnen. Ook is het handig om iemand of iets in de buurt te hebben waar je je aan vast kan houden, totdat je een beetje vaart hebt. De Q3 wordt geleverd met een veiligheidsriem. Deze kan je vasthouden en zodoende wordt het leren een stuk makkelijker. Zodra je het onder de knie hebt zal je volop genieten!
Wanneer je begint met leren zullen je scheenbenen het eerst wel even te verduren krijgen, aangezien je ze elke keer bezeert wanneer je van AirWheel afvalt. Als je het rijden eenmaal onder de knie hebt, dan zal je geen last meer hebben van deze ongemakken, maar totdat je dat moment bereikt hebt zal je je moeten voorbereiden op een beetje pijn.
Wat maakt de AirWheel Q3 anders?
De AirWheel serie bestaat uit vier verschillende modellen. De X serie is een AirWheel met één wiel, de Q serie is een AirWheel met twee wielen, de S serie is een voertuig vergelijkbaar met de Segway en de Airboard is een tweewielige skateboard/AirWheel combinatie.
De AirWheel modellen in alle series hebben een maximale topsnelheid van 18km per uur en de snelheidsbegrenzer begint bij alle modellen te werken bij ongeveer 12km per uur. Ook het aanbevolen gewicht van alle modellen is hetzelfde, wat 120kg is. De Q serie AirWheel heeft een sterkere motor dan de meeste modellen van de X serie. Ze hebben ook twee wielen in plaats van één, wat helpt bij de stabiliteit en de balans, maar scherpe bochten nemen is hierdoor wel lastiger. Het grote verschil van het Q3 model is de batterijduur. Het potentiële bereik van 45 kilometer overschaduwt bijna alle modellen. Alleen de S3 heeft een groter bereik.
Vergelijk prijzen nu bij
- Bol.com: bekijk aanbieding
Gebruiksvriendelijkheid
Reliëf
De AirWheel Q3 is één van de meest diverse AirWheel modellen. De handleiding geeft aan dat je hellingen van 15-18° kan beklimmen, maar wij konden zelfs heuvels van 30° zonder problemen beklimmen. Een aantal van de minder krachtige modellen hebben problemen met steile hellingen, maar dit is niet het geval bij de Q3. Bij het beklimmen van een helling wordt de batterij uiteraard wel meer belast, maar de keerzijde is dat bij bergafwaarts bijna geen energie verbruikt wordt en de helling kan zelfs gebruikt worden om de batterij gedeeltelijk op te laden.
Terrein
De AirWheel is duidelijk gemaakt voor vlakke, geasfalteerde oppervlaktes, maar ook op gras presteert de Q3 verrassend goed. Als je meer ervaren bent is het ook mogelijk om over grind of modderige paden te rijden. Het rijden op oppervlaktes die oneffen zijn vergt wel meer van de batterij, maar op fietspaden en ruiterpaden kan je nog steeds een flinke afstand bereiken. In principe kan je op dezelfde plekken rijden met de de AirWheel Q3 als dat met een fiets mogelijk is.
Op stoepranden springen
Van kleine traptreden en stoepranden afrijden gaat verrassend goed met de AirWheel Q3 en met een beetje training is het ook mogelijk om op stoepranden te springen. Met een gewicht van 13kg is de Q3 best zwaar om op stoepranden te springen met behulp van alleen je benen, maar middelhoge stoepranden zouden met een beetje training goed te doen moeten zijn. We raden echter wel aan om zoveel mogelijk bij lage stoepranden op te springen, aangezien het best vermoeiend kan zijn en er bestaat uiteraard altijd een kans dat je valt.
Wet
Aangezien de AirWheel Q3 een speciaal voertuig is, is het altijd interessant om te zien wat voor soort wetten gelden. Momenteel zijn er nog geen speciale wetten en mogelijk komen die er nooit. We hebben AirWheel een e-mail gestuurd waar we legaal konden rijden met de Q3 en zij gaven aan dat je er gebruik van kan maken op stoepen en fietspaden, maar niet op de weg.
Uiteraard is het ook wel handig om te weten wat de politie hiervan denkt. Wij vroegen een politieagent wat ze zouden doen en zij gaven aan dat ze je niet direct een boete kunnen geven, maar ze zouden je wel vragen om af te stappen wanneer je op een openbaar trottoir rijdt, vooral wanneer deze erg druk is. Wij hebben er tijdens ons gebruik nooit last van gehad en het belangrijkste is om andere mensen te respecteren, aangezien je uiteindelijk toch iets gevaarlijker bent, dan wanneer je gewoon wandelt.
Vergelijk prijzen nu bij
- Bol.com: bekijk aanbieding
Toepassingsmogelijkheden
De AirWheel is voornamelijk een gave gadget om korte tripjes sneller af te leggen en interessanter te maken. Je kan hem bijvoorbeeld gebruiken om naar school te gaan en het is helemaal niet moeilijk om dingen te dragen, zolang je ze makkelijk vast kan houden. Zo konden we bijvoorbeeld zonder problemen een zak aardappelen van 25kg vasthouden. Het hebben van een AirWheel maakt het leuker om uitstapjes te maken en je zal de auto sneller laten staan voor korte stukjes. Hiermee bespaar je niet alleen benzine/diesel, maar je auto zal ook langer meegaan, aangezien kleine stukjes funest zijn.
Zoals eerder gezegd kan je de AirWheel Q3 gebruiken om te stunten en bij dingen op te springen. Je denkt mogelijk dat de X serie hier beter voor is, aangezien deze kleiner en lichter is, maar als je op YouTube zoekt naar Damien Walters dan zal je zien dat de Q3 hier ook geschikt voor is. Ook kan je de AirWheel Q3 gebruiken om te filmen. Wanneer je de Q3 onder de knie hebt, dan is deze zeer stabiel en ook is hij zo goed als muisstil, waardoor deze zeer geschikt is voor opnames. Als je meer wilt weten over hoe je de AirWheel kan gebruiken om te filmen, zoek dan op YouTube naar Tom Antos.
Een andere doelgroep waarvoor de AirWheel Q3 erg handig is, zijn forenzen. Als je een aardig stukje moet lopen naar het werk vanaf je auto of het bus-/treinstation, dan kan de AirWheel je een hoop tijd besparen. De lange batterijduur maakt het uitstekend voor het vervoer tussen deze locaties. Je zal zeker weten ook benaderd worden door andere mensen die benieuwd zijn naar de Q3.
Vergelijk prijzen nu bij
- Bol.com: bekijk aanbieding
Luiheid of oefening
Men zegt wel eens dat het rijden op een AirWheel een lui alternatief voor wandelen is, maar dit is niet iets wat wij denken. Het is goed om af en toe te lopen, maar vaak is een AirWheel sneller en gemakkelijker.
Er zijn twee redenen waarom het rijden op een AirWheel volgens ons niet luiheid is. Ten eerste sta je niet op de AirWheel, maar balanceer je en balanceren is een vaardigheid waar je verschillende spieren voor gebruikt. Als je redelijk ervaren bent, dan zal je minder moeite hebben met het balanceren, maar je zal nog steeds niet staan. En ten tweede wordt je niet automatisch vervoert, want je moet je lichaam bewegen om te draaien. Tijdens lange ritten (van ongeveer 45 minuten) voelde we onze kuitspieren en dat gebeurt niet als je simpelweg ergens op staat.
Aanpassingen
Als je niet wilt dat je AirWheel Q3 binnen de kortste keren onder de krassen komt te zitten, dan is het een goed idee om wat beschermend materiaal te gebruiken, zoals piepschuim of iets dergelijks. Dit maakt je Q3 er uiteraard niet mooier op, maar wanneer je wat meer ervaring hebt, dan kan je dit weer verwijderen, aangezien de kans dan een stuk kleiner is dat je valt. Jammer genoeg biedt AirWheel helemaal niks op dit gebied en dit is toch wel een gemis, aangezien je de AirWheel niet koopt om deze vervolgens niet te gebruiken. En voor een prijs van zo’n €800 is het zeker niet een koopje die je na één keer gebruikt te hebben al beschadigd wilt hebben.
Vergelijk prijzen nu bij
- Bol.com: bekijk aanbieding
Aanmerkingen
Piepend geluid
De AirWheel Q3 is zeker niet perfect en kan op veel gebieden verbeterd worden. Het meest irritante is een piepend geluid. Bij een stand van 45° of meer begint de Q3 te piepen, wat meestal betekend dat je gevallen bent, voor het geval je dit nog niet opgemerkt hebt en dit stopt niet totdat je de AirWheel uitzet.
Ook piept de Q3 wanneer je sneller dan 12km per uur gaat om je te laten weten dat je in de buurt van het snelheidslimiet komt. Je zal op dit moment ook automatisch achterover gekanteld worden, om te voorkomen dat je naar voren leunt en dus meer accelereert. Dit betekend dat je bijna genoodzaakt bent om niet te sneller dan 12km per uur te gaan of accepteren dat je gedurende je hele rit een piepend geluid hoort. Deze begrenzer is volgens ons veel te laag ingesteld en het was beter geweest als deze rond de 15 of 16km per uur was ingesteld.
Gewicht
Met een gewicht van 13kg is de AirWheel Q3 ongeveer net zo zwaar als vier pasgeboren baby’s, wat hem daarom een beetje onpraktisch maakt om te tillen. Je kan een rugzak aanschaffen voor de Q3, waardoor het veel makkelijker wordt om de AirWheel te transporteren. Deze rugzak lijkt echter wel gemaakt voor kleinere modellen en de Q3 past hier maar net in, waardoor er constant spanning staat op de riemen staat.
Geluid
De AirWheel Q3 maakt verrassend weinig geluid als je nagaat hoe geavanceerd hij is. Tussen de 1 en de 3km per uur is hij bijna muisstil en het meeste geluid wordt gemaakt tussen de 5 en 8km per uur, maar zodra je hier voorbij accelereert wordt hij weer stiller, totdat de begrenzer begint te piepen boven de 12km per uur. Afgezien van het piepen zal je het meeste geluid niet opmerken, tenzij je er echt op gaat letten. Als je echter gevoelig bent voor dit soort dingen, dan kan het irritant worden.
Instructies
De instructies zijn redelijk simpel en lijken vertaald (niet heel goed), maar ze zijn goed leesbaar. Een grotere handleiding met meer tips en instructies zou zeker fijn zijn geweest, aangezien het zo’n geavanceerd apparaat is. Je kan uiteraard contact opnemen met de webshop waar je de AirWheel hebt gekocht of met AirWheel zelf, maar de belangrijkste dingen behoren toch in een handleiding, aangezien dit tot frustraties kan leiden.
Een andere punt is dat de handleiding en website niet met elkaar overeen komen. Zo wordt bijvoorbeeld op de website gezegd dat de AirWheel waterbestendig is en dat je er mee in de regen kan rijden, maar de handleiding raad dat juist af. Op de website zie je iemand van 10 jaar rondscheuren op een AirWheel, in de handleiding zegt men echter dat personen onder de 15 jaar er niet gebruik van mogen maken. In de meeste video’s op YouTube zie je mensen zonder een beschermende uitrusting. Dit verschilt weer met de handleiding, aangezien hier aangeraden wordt om een helm en knie- en elleboogbeschermers te dragen. En zo kunnen we nog wel meer voorbeelden opnoemen. Dit komt onprofessioneel over.
Prijs
Het goedkoopste AirWheel model kost €499 en dat is voor de eenwieler X3, die een bereik van 20km heeft. De Q3 kost zoals gezegd zo’n €800, waar je vandaag de dag bijna een redelijke tweedehands auto voor kan kopen. Als de Q3 meer richting de €500 was geweest, dan hadden we er geen problemen mee gehad om deze aan iedereen aan te raden. We moeten echter wel vermelden dat je meer voor de meeste tweejarige mobiele telefoon abonnementen betaald.
Vergelijk prijzen nu bij
- Bol.com: bekijk aanbieding
Vervangingskosten
Net als bij een fiets moet je na een tijdje de banden vervangen en de banden kunnen ook lek raken. Aangezien de AirWheel Q3 twee banden heeft kunnen de kosten er hoog oplopen. Voor twee volledig nieuwe banden (inclusief binnenbanden) betaal je zo’n €160, wat zeker niet een koopje is. Het duurt normaal gesproken wel even voordat dit moet gebeuren, maar het is zeker iets dat je wel mee moet rekenen in het totale kostenplaatje.
Conclusie AirWheel Q3 review
Positief
- Batterijcapaciteit
- Bereik
- Kracht van de motor
- Banden gaan lang mee
- Hoeveelheid geluid
- Snelheid
- Kan gebruikt worden op meerdere terreinen
- Relatief makkelijk om te leren
Negatief
- Kosten (zowel de aankoop als vervangingskosten)
- Gewicht
- Piepend geluid!
- Handleiding
- Snelheidsbegrenzer is te laag ingesteld
- Snel krassen
- In het begin grote kans op verwondingen
Al met al is de AirWheel Q3 een erg goed product dat erg geavanceerd is. De krachtige motor en sterke batterij zorgen ervoor dat je op veel terreinen gebruik kan maken van de Q3 en het bereik is geweldig. Rijden op de AirWheel leer je redelijk snel, maar totdat je dit onder de knie hebt zal je je scheenbenen zeker verwonden. Ook zal je in deze fase snel krassen krijgen op de Q3, wat zonde is, aangezien het niet een koopje is. De AirWheel is over het algemeen erg stil, maar dat kan niet gezegd worden over de piepende geluiden die gemaakt worden in sommige gevallen. Als je de negatieve punten door de vingers kan zien en je van plan bent om de Q3 veel te gebruiken, dan kunnen we hem zeker aanraden. We kunnen echter ook begrijpen dat sommige mensen eerder gefrustreerd dan blij zullen zijn met de AirWheel Q3.
Vergelijk prijzen nu bij
- Bol.com: bekijk aanbieding