De Swegway Monorover R2 is één van de vele zelfbalancerende boards die je aan kan schaffen. Je kan hem vinden op Amazon, eBay, de Monorover website en verschillende andere verkooppunten. Lees echter voor aanschaf de tip over geautoriseerde verkopers aan het einde van deze review.
»» Winkel hier voor de nieuwste hoverboards
Een aantal van de features en specificaties van dit board zijn:
- 20 km bereik op een volle batterij
- De afmetingen zijn 18,39 cm x 17,6 cm x 58,6 cm
- Gewicht van 10 kg
- Maximale hellingshoek die beklommen kan worden is 15 graden
- Bereikt een maximumsnelheid van 12 km per uur
- 7 inch banden
- Zwarte en witte kleur
- Twee motoren
- Een dubbel balanceringssyteem
- Mogelijkheid om 360 graden te draaien
De Swegway Monorover R2 is niet het eerste zelfbalancerende skateboard die uitgebracht werd, maar toch presteert hij stukken beter dan vele concurrerende merken in dezelfde prijsklasse. Hij heeft uiteraard wel een aantal minpunten en dingen die verbeterd kunnen worden, maar als je nagaat dat sommige boards voor rond de €2.500 verkocht worden, dan krijg je een geweldige deal met deze zelfbalancerende scooter.
Doelgroep, gewichts- en leeftijdslimiet en prijs
De Swegway Monorover R2 blinkt in deze categorie uit, omdat hij aantrekkelijk is voor zowel jong als oud en verschillende lichaamsformaten. Het bedrijf raad gebruik onder de 14 of over de 45 jaar niet aan als er niet iemand met ervaring in de buurt is. Hij heeft ook een geweldig gewichtslimiet van 100 kg, wat verrassend is als je nagaat dat hij van plastic is gemaakt. Daarnaast is de Swegway Monorover R2 minder duur dan sommige andere modellen van Swegway en andere merken. Voor een prijs van zo’n €500 heb je al één in huis.
Gebruiksgemak
Het gebruiksgemak varieert per gebruiker. Sommige hebben het board binnen 20 minuten al onder de knie, terwijl andere uren bezig zijn voordat ze zich aan kunnen passen. Daarom is het handig om een vriend of familielid in de buurt te hebben die je kan assisteren, totdat je er klaar voor bent om zonder hulp te balanceren op de Swegway Monorover R2. Nog iets wat we op willen merken, is dat je je spieren in je benen veel meer gebruikt dan dat je op het eerste gezicht zou denken. Als je niet echt sterke beenspieren hebt, dan is het mogelijk dat je de eerste paar keren spierpijn hebt.
Het board wordt geleverd met een afstandsbediening die vier verschillende knoppen heeft. Ik kan jammer genoeg erg moeilijk zijn om te begrijpen hoe je de afstandsbediening moet gebruiken, omdat er geen labels opzitten die aangegeven wat elke knop doet. De handleiding is ook erg moeilijk te begrijpen, omdat deze vertaald is en deze vertaling is erg slecht.
Rijkwaliteit
Als je nog niet vol vertrouwen kan balanceren op het board, dan zou je binnen of op een vlakke ondergrond moeten oefenen, totdat je wel vol vertrouwen op het board kan staan. Eén ding die verschillende gebruikers opmerkten, was dat het wiel soms schokt. Dit kan lastig zijn als je relaxt aan het rijden bent, dus zorg er wel voor dat je een geschikte veiligheidsuitrusting hebt.
Zoals we eerder al zeiden moet je eerst goed je balans vinden, voordat je echt op pad gaat met de Swegway Monorover R2. Je moet echter heel veel vertrouwen hebben wanneer je over heuvels, door bochten of met andere kleine obstakels te maken krijgt. De reden voor dit, is dat het balanceren een stuk lastiger wordt tijdens dit soort obstakels.
Je kan met de Swegway Monorover R2 heuvels van maximaal 15 graden beklimmen. Zodra je deze hellingshoek bereikt hebt en je probeert hogere heuvels te beklimmen, dan zal je van het board afvallen. Een geweldig ding van de rijkwaliteit, is de draaimogelijkheid. Je kan 360 graden draaien en erg krappe plekken, waardoor zelfs de meeste krappe bochten geen probleem zijn.
»» Winkel hier voor de nieuwste hoverboards
Batterijduur
De batterijduur van de Swegway Monorover R2 is een beetje teleurstellend en vooral omdat het zo onvoorspelbaar is. Deze scooter heeft geen indicator die aangeeft hoeveel de batterij nog geladen is. Tijdens de aankoop zou dit zelfbalancerende board 2-3 uur of 20-30 kilometer moeten kunnen behalen wanneer je hem volledig opgeladen hebt. Dit klopt misschien wel, maar de lithium ion batterij houdt het na verscheidene keren opladen minder lang uit en daardoor wordt het bereik uiteindelijk een stuk minder, totdat de batterij helemaal uitgeput is. Je kan de batterij vervangen, maar het is zo jammer dat je niet echt vast kan stellen wanneer je dit zou moeten doen.
Duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid valt dit board echt tegen. Dit komt grotendeels omdat hij van plastic is gemaakt. Je krijgt snel krassen op de wielen, dus je zou niet moeten verwachten dat er geen krassen opkomen als je over bestrating rijdt. Ze warmen ook heel snel op als je ze over een hete ondergrond rijdt. En de bedekking aan de buitenkant is ook zeker niet krasbestendig.
Daarnaast is de Swegway Monorover R2 ook niet waterbestendig. Wanneer je ermee in een natte omgeving rijdt, dan zal het board automatisch uitschakelen, zelfs als het een nat trottoir is na de regen.
Veiligheid
De beveiliging op het board is gemaakt om de individuele componenten te beschermen en niet de gebruiker. Eén ding dat je moet overwegen is dat het zelfbalancerende onderdeel van dit apparaat uitschakelt wanneer je de snelheidslimiet overschrijdt. Dit zorgt er jammer genoeg vaak voor dat de gebruiker op de grond valt. Om deze reden kan je het beste altijd een helm dragen wanneer je het board gebruikt.
Garantie en verkoopinformatie
Voordat er deze review afsluiten willen we nog een aantal dingen vertellen over de garantie en de verkopers. De authentieke Swegway Monorover R2 biedt een jaar garantie op onderdelen, maar echter alleen wanneer het board gekocht is bij geautoriseerde verkopers. Aangezien het er op lijkt dat dit board in China is gefabriceerd, zijn er een hoop onbevoegde verkopers. Dit kan redelijk verwarrend zijn, vooral als je niet weet waar je op moet letten bij een echt board.
Gelukkig kan je op de website van Monorover een lijst met geautoriseerde verkopers vinden. Ook kan je een lijst vinden met bekende onbevoegde verkopers. Onthoud dat de meeste gebreken die gebruikers vermeld hebben, veroorzaakt zijn door aankopen van onbevoegde verkopers en je zal nog meer teleurgesteld zijn als het blijkt dat je het board niet terug kan sturen of vervangen.
Conclusie
Al met al heeft de Swegway Monorover R2 een hoop geweldige features. Dit is vooral het geval als je kijkt naar de prijs, aangezien deze een stuk lager is dan andere Swegway en concurrerende modellen. Voor het overgrote deel biedt dit board kwalitatieve features. Naast dat het board geschikt is voor een brede doelgroep, biedt hij ook een leuke, vloeiende rit wanneer je de balans onder de knie hebt. Ook is de Swegway Monorover R2 grotendeels kwalitatief en het bedrijf geeft je vertrouwen door een garantie van een jaar, wat ze ook makkelijk maken door een lijst van geautoriseerde verkopers op hun website te plaatsen.
»» Winkel hier voor de nieuwste hoverboards
De drie negatieve features van dit product zijn geen batterij indicator, slechte batterijduur en plastic componenten die makkelijk krassen. Nog een minpunt is de lange lijst met onbevoegde verkopers die boards met een slechte kwaliteit verkopen onder de Monorover naam, al is dit uiteraard geen fout van het bedrijf en op de website kan je ook een lijst vinden met bekende onbevoegde verkopers. Al met al stelt de Swegway Monorover R2 niet teleur.
Beste ,
Mijn zoon heeft ongeveer een maand of 8 geleden , on line , een hoverboard gekocht en zijn board werkt niet meer , enkel als hij ermee volledig naar voor leunt wat uiteraard niet comfortabel is ! , echter is hij vergeten bij welke verdeler dat was en laat staan dat hij nog een “garantiebewijs” zou hebben maar neen dat ook niet !
Kennen jullie een “garagist” die hoverboards kan repareren , enzo ja is er ook een in de buurt van Antwerpen ?`
Alvast bedankt voor antwoord ,
Vriendelijke groet ,
Steve en Luìs